AlbanienAlbanien er på mange måder et nedslidt og fattigt land, hvilket også afspejler sig på jernbanen. Et af dagens få tog til Kashar, der er endestationen i udkanten af hovedstaden Tirana, accelererer her op på vej ud fra Sukth.Infrastrukturen er i nogenlunde samme stand som togmateriellet. Dette skinnestød findes i hovedsporet ved Kavajë på hovedstrækningen mod syd fra Durrës.


Uanset hvor fattigt og nedslidt landet er, mønstrer det albanske folk en stolthed man ikke ser mange andre steder, og så såre de lokale knægte opdagede fotografen "af fremmed herkomst" skyndte de sig at brede det albanske flag ud fra gangbrædtet på lokomotivet under omløb i Kashar.


De albanske statsbaner, HSH, har en meget anstrengt økonomi, og der kører derfor kun ganske få tog. Alligevel er der hver morgen en krydsning i Vorë. Her er T669
1051 på vej ind på banegården med sit tog til Kashar, mens T669 1047 er klar til at afgå med sit tog til Durrës.


Albanien er et mineralrigt land, og der er en del minedrift og råstofbearbejdning. I Elbasan findes blandt andet et stort nikkel-værk, der anvender jernbanen til sine transporter. T669 1059 rangerer her med bundtømningsvogne i Elbasan.Albanien byder på mange spektakulære landskaber, som her hvor dagens enlige tog til Elbasan passerer henover et dalføre ved Peqin.


På trods af at toget til Elbasan kun kører en gang dagligt, er det velbesøgt. Her er toget under indkørsel til Kavajë. De lokale knægte holder meget af at stå på de udvendige trin på vej ind og ud af stationerne, men hastigheden er også ganske lav. Der køres generelt ikke meget mere end 30-40 km/t i Albanien.

T669 1051 er her ankommet til Elbasan og har lavet omløb, så man er klar til afgang mod Durrës igen næste morgen, men lokomotivføreren og stationsbestyreren diskuterer tydeligvis et eller andet uafklaret.Alle tog i Albanien køres med tjekkisk-byggede lokomotiver af type T669, mens personvognsmateriellet er aflagte vogne fra forskellige andre lande i Europa. Her er T669 1047 netop ankommet til Durrës med en stamme italienske vogne.Alternativ cykeltransport på T669 1055, der er klar til at afgå med et tog fra Durrës til Tirana
.


T669 1055 afgår fra Durrës med et tog til Tirana
.T669 1053 med et langt persontog efter albanske forhold på vej mod Durrës fotograferet lige efter Vore
.


Samme tog bagfra. At endedøren står åben bekymrer næppe nogen
.


 
Albaniens eneste sporforbindelse med omverdenen er til Montenegro, og her køres kun godstog efter behov
. Sporet er retableret efter at skinnerne på et tidspunkt blev stjålet ! Fotoet her er taget lige nord for Koplik og bjergene i baggrunden er Montenegro.Alle billeder er mærket med copyright-mærke. Eftertryk/kopiering er ikke tilladt, men hvis man ønsker at anvende et eller flere af mine billeder, er man meget velkommen til at sende mig en mail. Det gøres fra forsiden, hvor der findes et link i det grønne felt nederst på siden.Menuen til venstre giver mulighed for at springe mellem de enkelte fotosider, eller at returnere til forsiden.
 

© 2018 www.christianbruun.dk