BulgarienBulgarien er et fattigt land, og jernbanen har en stor betydning for folks transport- muligheder. Her ruller en 44'er ind på stationen i Septemvri.

De bulgarske baner har investeret i nye togsæt fra Siemens der, sammen med den unge piges moderne stil, står i stærk kontrast til den trøstesløse beton på bane- gården i Sofia.
Tidligere tiders idealer fornægter sig ikke. Banegårdshallen i Sofia er særdeles im- posant, men de nye tider viser sig også med McDonalds-skiltet.

Lokaltogsmateriellet er af tydelig russisk inspiration. Type 32-sættet er bygget hos RVR i Riga i 1973.
 

På stationen i Septemvri venter et Desiro- togsæt på afgang.De nye tider har også medført konkur- rence på jernbanen. Et nyt godsselskab, Bulmarket, har købt brugte EA-lokomo- tiver af DSB. Efter ankomst til Bulgarien er maskinerne blevet malet i DSB's farver, men med store Bulmarketlogo'er på sid- en. Her står 86 002 klar med et godstog på godsbanegården i Ruse.

Varna er en meget betydende havneby. Der er både stor trafik med gods og med passagerer til Sortehavskysten. En 55'er rangerer her med personvogne ved depotet.
Burgas er den anden store havneby. I om- rådet omkring Burgas indvindes salt fra inddæmmede søer. Saltet bliver trans- porteret med smalspor til omladepladser, hvor det kan komme på lastbiler.Her er et træk salt på vej fra inddæmningsområdet.-Og her er et læs tomme vogne på vej retur gennem det høje græs.Smalspor er ikke kun industribaner, men også regulær jernbanedrift. Ved Dobri- nisthe er der mange populære skisports- områder, der bedst nås med smalsporstog fra Septemvri, men undervejs er der ad- skillige byer, der nyder godt af trafikken hele året. Her er en 75'er med et person- tog kort før Razlog.

I Velingrad fornemmer man at der er tale om en bane med væsentlig trafik. Pas- sagerudbyttet er ganske stort.


Jernbanens transportrolle ses også af mængderne og arten af rejsegods og bagage. Her læsses der ombord i toget til Dobrinishte i Bansko.

Rangering i Septemvri. Der kan blive tale om ganske lange tog på banen mellem Septemvri og Dobrinishte.


Værkstedsfaciliteterne i Septemvri er hovedsageligt under åben himmel. Her er en personvogn ved at få skiftet bogier.


Lada'er kan bruges til meget. Her trækkes en bladfjeder til en jernbanevogn op af bagagerummet ved værkstedet i Septem- vri.

Jernbanen skulle ellers være så miljøven- lig ! Den tyskbyggede 52'er, der her er be- skæftiget med rangering på banegården i Sofia har ikke ligefrem den reneste ud- stødning.
Et lokomotiv der ses mange steder i Bulgarien er de russiskbyggede 07'ere, der er identiske med tyskernes 232'ere.
Her hviler 07 061.5 ud i Razgrad mellem to tjenester.
De mest udbredte lokomotiver er nu nok Skoda-lokomotiverne af litra 43 til 45. Her mødes to 44'ere med hver deres persontog i Ruse-Razpredelitelna.
Alle billeder er mærket med copyright-mærke. Eftertryk/kopiering er ikke tilladt, men hvis man ønsker at anvende et eller flere af mine billeder, er man meget velkommen til at sende mig en mail. Det gøres fra forsiden, hvor der findes et link i det grønne felt nederst på siden.Menuen til venstre giver mulighed for at springe mellem de enkelte fotosider, eller at returnere til forsiden.
 

© 2009 www.christianbruun.dk