Portugal



Et persontog er klar til at afgå fra Valença do Minho til Porto. Toget består af et indlejet spansk type 592-togsæt.










Et andet type 592-togsæt er her under indkørsel til Tua på vej til Pocinho. I baggrunden ses portvinsmarkerne tydeligt i terasser på bjerget.









Udover de indlejede type 592-togsæt, anvendes også dieseltogsæt af type 0450. Enkelte eksemplarer, herunder nr. 0461 som herover ses ankomme til Alcáçovas på vej til Beja, er blevet indrettet til anvendelse som Intercity-tog.







Togrengøring af 0450-sæt nr. 0469 omfatter tilsyneladende også vinduesvask under pausen i Beja.










Portugal har haft et meget omfattende smalsporsnet, der idag kun er en skygge af sig selv. Den klart vigtigste linje er Linha do Vouga, der dog er afbrudt på midten på grund af dårligt spor, og derfor reelt er to adskilte linjer. På den nordligste del ankommer her et type 9630-togsæt på vej til Espinho til Sao João de Ver.





På den sydligste del af Linha do Vouga ses her et andet 9630-sæt på vej mod Aveiro mellem Macinhata og Carvalhal Portela.










Nedlæggelserne af mange smalsporsbaner har ikke ført til massive oprydninger, og gammelt materiel står rundt omkring. Her er det ved det endnu aktive depot i Sernada do Vouga, hvor et par efterladte type 9300-motorvogne står udenfor remisen.






Ligeledes står der på stationen i Tua et par personvogne, der nærmest ser ud som om de bare venter på at få tilkoblet et lokomotiv, inden næste tur ad den nu nedlagte 133 kilometer lange bane til Bragança.







Et kort stykke på 16 kilometer af linjen mellem Tua og Bragança er dog stadig trafikeret under navnet Metro de Mirandela. En af de to type 9500-skinnebusser der anvendes på ruten ses her passere stationen i Frechas på vej moid Cachão.







Stationsbygningen i Mirandela vidner om fordums storhed. I dag holder skinnebusserne ved et nybygget standsningssted ved busstationen, der ses i baggrunden.








Portugal har takket være sine havne en del godstrafik. Her har en type 1400-maskine været på havnen i Lissabon og kører ind på stationen i Alcantara Terra i det centrale Lissabon med en stamme containervogne.








Til godstog har CP Carga anskaffet 25 Siemens-lokomotiver af type 4700, der reelt er en "nedgraderet" version af Taurus-lokomotivet, men med samme karosseriform som Vectron-lokomotiverne. 4707 passerer her igennem Coimbra med et nordgående godstog.






Private godsoperatører findes også, blandt andet selskabet Takargo, der her ses i Valença do Minho med et langt tømmertog med et Euro4000-lokomotiv fra Vossloh i friont.








Der findes naturligvis også international godstrafik. Her passerer et tomt tømmertog kørt af spanske Comsa igennem Porto Campanhã, ligeledes med et Euro4000-lokomotiv i front.








Nattog findes til Spanien. Der køres to tog til henholdsvis Madrid og Hendaye, der afgår samlet fra Lissabon. Her ses en type 1900-maskine i front for nattoget, der består af spansk Talgo-materiel, kort før afgang fra Santa Apolónia-banegården i Lissabon.






Øvrig international trafik består af lokale tog ved grænserne. Her er et 592-sæt på vej fra Vigo i Spanien til Porto fotograferet på grænsebroen over floden Minho. Billedet er taget i Portugal, men det er Spanien der ses i baggrunden.








-Og her er en spansk motorvogn af type 596 under indkørsel til Valença de Minho kort efter at have passeret grænsen.










De vigtigste nationale forbindelser er de såkaldte Alfa Pendular, der er hurtige langdistancetog, kørt af 10 Pendolino-togsæt, lokalt benævnt type 4000-togsæt. Her gør nr. 4008 ophold i Pinhal Novo på vej til Lissabon.







Ikke alle langdistancetog er hurtige. De 160 kilometer mellem Pocinho og Porto tager ca. 3 timer og 20 minutter med tog. Her gør et 592-sæt ophold i Tua på sin vej fra Pocinho til Porto.








Nærtrafikken omkring Lissabon afvikles med flere togtyper, blandt andet type 2300, som her ses ved den meget fine stationsbygning i Sintra.









En anden meget imponerende station er Oriente i den nordlige del af Lissabon. 
Et lokaltog af type 3500 er under indkørsel, mens et interregionaltog af type 2240 venter på afgang inden de sidste par kilometer til endestationen Santa Apolónia.







Type 3500 anvendes ikke kun af statsbanerne, CP, men også af det private selskab Fertagus, der kører tog mellem Roma-Areeiro og Setúbal.
Et dobbelt-sæt ses her gøre ophold i Pinhal Novo.







Der køres også traditionelle lokomotivtrukne persontog i Portugal. Her står en 5600-maskine klar til afgang på Santa Apolónia-banegården i Lissabon med et Intercitytog til Porto.








Santa Apolónia er en sækbanegård, og rangering varetages gerne af type 1400-maskiner. Her trækkes vognene fra et ankommet intercitytog væk, så togmaskinen kan køres væk efterfølgende.








Et sent intercitytog til Porto er klar til afgang fra Santa Apolónia på en dejlig sommeraften.









Alle billeder er mærket med copyright-mærke. Eftertryk/kopiering er ikke tilladt, men hvis man ønsker at anvende et eller flere af mine billeder, er man meget velkommen til at sende mig en mail. Det gøres fra forsiden, hvor der findes et link i det grønne felt nederst på siden.



Menuen til venstre giver mulighed for at springe mellem de enkelte fotosider, eller at returnere til forsiden.
 

© 2015 www.christianbruun.dk