SlovakietSlovakiet er et mangfoldigt land med både store landskaber og små tog. Her er et skinnebustog litra 813/913 fanget ved Jazernica med Tatra-bjergene i baggrunden.
Foruden de mange små skinnebusser, præges de ikke-elektrificerede strækninger af de CKD-byggede diesellokomotiver af type T478. De har idag en række forskellige litra fra 750 til 757. Her ses 754 036-2 lige nord for Malý Čepčĺn med et sydgående persontog.Samme lokomotv, samme sted....
Her står en 751'er klar i baggrunden med et godstog, mens lokomotivføreren på en 757'er med et eksprestog til Bratislava udveksler papirer med stationsbestyreren i Plešivec.
751-maskinerne er i dag alle placeret hos ZSSK Cargo, og ses derfor kun i godstog. Her ses 751 206-4 lige syd for Jelšava med et godstog til Lubenik
.
 
Hvor 751 oprindeligt var til brug i alle slags tog, var 752 bygget kun til godstogsbrug, og havde derfor ikke togvarme. 752 051-3 er her igang med at rangere med godsvogne til magnesit-minen i Lubenik.

De Skoda-byggede ellokomotiver af litra 240 ses primært i det vestlige Slovakiet. Her ruller et kort persontog fra Nové Zámky ind på banegården Zvolen Osobná Stanica.
På en anden af byens tre stationer, Zvolen Mesto, afgår en anden 240'er her det sidste korte stykke til
Zvolen Osobná Stanica med et tilsvarende kort tog fra Banská Bystrica.
Og på den sidste af byens stationer, Zvolen Nákladná Stanica ses her en af ZSSK Cargo's 240'ere passere.


Øst for Zvolen ophører elektrificeringen, og nogle få eksprestog mellem Bratislava og 
Košice, der kører via Zvolen skifter derfor lokomotiv her til diesel. Her er R 811 "Sitno" nået til Plešivec bag en 754'er. Vi er her ganske tæt på den ungarske grænse, og stationsskiltet står derfor på både slovakisk og ungarsk.

En anden 754'er ses her med et eksprestog i Diviaky med de sneklædte Tatra-bjerge som baggrund. 


 
I Tatra-bjergene er der mange skisports-områder, og man kan også komme dertil med toget. I så fald skifter man i Štrba, hvor et tog fra 
Košice netop har udvekslet passagerer foran den flotte stationsbygning.På første sal i stationsbygningen er der en indendørs station til den smalsporede tandstangsbane, der fører videre op i bjergene. Et af banens togsæt er her netop ankommet fra
Štrbské Pleso til Štrba.
Strækningen fra
Štrba til Štrbské Pleso er kun 4,75 km lang, men på det korte stykke stiger banen 444 meter op i terrænet. Her står banens tog klar til at køre ned igen fra Štrbské Pleso.
Man kan også komme til
Štrbské Pleso med den smalsporede bane fra enten Poprad eller Studený Potok. Her er materiellet dog noget nyere, og banen er en normal adhæsionsbane. Et tog på vej til Štrbské Pleso ses her ved Vyšné Hágy.Små tog er dog ikke kun til for skiturister, men udgør et væsentligt indslag i lokaltrafikken alle vegne i Slovakiet. Her nærmer et 813/913 skinnebustog sig stationen i
Malý Čepčĺn, hvor de rejsende venter. 813/913 er en skinnebus type 810 og en bivogn type 011, der er blevet moderniseret og fast sammenkoblet.

De karakteristiske skinnebusser havde oprindeligt litra 810 for motorvogne og 011 for bivogne, men er idag alle ombyggede til andre litra. Her mødes to endnu uombyggede skinnebustog i Prešov.
Moderniserede vogne hedder 811 eller 812, og nogle er også, som vognen i baggrunden der anvendes af baneafdelingen, overgået til andre formål. Et 4-vogns skinnebustog med en 812-vogn forrest afventer afgang fra Pre
šov.Skinnebustogene betjener typisk mindre baner, og korresponderer, som her i Kysak, med de større tog.


Et eksprestog til Košice ankommer her til Kysak, trukket af en af de Skoda-byggede 350-maskiner.


I Bratislava står her en 362'er, ligeledes en Skoda-konstruktion, klar med et eksprestog
.

 
Ældre lokomotiver er der også en del af i Slovakiet. Her er det en 240'er med godstog, der passerer igennem Bratislava
.


Ikke alle lokomotiver ser lige friske ud. Denne 240'er ville nok ikke tage skade af en klat maling.


Slovakiet har både 25 kV vekselstrøm og 3 kV jævnstrøm som kørestrøm. En 183'er, der er et rent 3 kV-lokomotiv holder her klar i Haniska Pri Košiciach, hvor US Steel har et stort produktionsanlæg.
Til tungere rangering anvendes mange steder 742-lokomotiver. Her hviler et eksemplar ud mellem opgaverne i Bratislava
.

Lokaltog køres mange steder af 460- eller 560-sæt. Her er et 460-sæt ankommet til Prešov.


Et noget grafittihærget sæt holder her klar i Košice. Gardinerne i førerrummet er trukket ned for at holde den værste sol ude indtil afgang.

 
Det er ikke kun grafitti der giver alternative udseende vogne. Totalreklamer findes også, som her hvor et tog i Ko
šice har en reklamevogn for hovedpinepiller med i toget.
Et meget stilrent eksprestog fra Ko
šice til Bratislava holder her klar til afgang fra Košice med en 362'er i front.


Et andet eksprestog, her med en 350'er i front, har netop passeret et mindre vandløb ved Trebejov.

Alle billeder er mærket med copyright-mærke. Eftertryk/kopiering er ikke tilladt, men hvis man ønsker at anvende et eller flere af mine billeder, er man meget velkommen til at sende mig en mail. Det gøres fra forsiden, hvor der findes et link i det grønne felt nederst på siden.Menuen til venstre giver mulighed for at springe mellem de enkelte fotosider, eller at returnere til forsiden.
 

© 2020 www.christianbruun.dk