SporvogneArad   I Arad i det vestlige Rumænien er der et udstrakt net på knap 50 km, der trafikeres af 14 sporvognslinjer, alt med sporvidden 1000 mm. Mange af vognene er købt brugt i udlandet som denne Düewag GT6, der har en fortid i Innsbruck.En anden importeret Düewag GT6, denne dog fra Ludwigshafen i Tyskland, ses her på stigningen op til Pasajul Gradiste-broen over jernbanen.

Man er dog begyndt på en modernisering med nye sporvogne af typen Astra Imperio, der endda bygges i samarbejde med Siemens af fabrikken Astra Vagoane Cǎlǎtori i Arad.
Det absolutte flertal af vognene er dog af ældre dato. En Esslingen GT4 fra 1962 med en fortid i Stuttgart ses her ved Piata Podgoria.

Og samme sted i modsat retning kommer her en Tatra T4D med tilhørende bivogn, købt brugt i Halle i Tyskland.


En Lohner GT6, der er købt brugt i Innsbruck ses her ved Primarie.
Augsburg   I Augsburg i Sydtyskland er sporvidden på sporvognene 1000 mm. Her ses en Adtranz GT6M på linje 3 gøre holdt ved Hauptbahnhof.

I vendesløjfen ved Hauptbahnhof er en Siemens Combino NF8 på vej ud på linje 4.Basel  Basel har et ganske omfattende sporvognsnet med sporvidden 1000 mm. Foran banegården Basel SBB er en Schindler Be 4/4 med to bivogne  klar til afgang på linje 1.
En Schindler Be 4/6 S med en ekstra bivogn i nærheden af Basel SBB.En Siemens Combino Be 6/8 gør ophold på pladsen foran Basel SBB.
Beograd  Sporvejene i Beograd har sporvidden 1000 mm, og befares i stort omfang af Tatra-sporvogne. Her er det to sammenkoblede Tatra KT4YU, der kæmper sig gennem gaderne.
Endnu en Tatra KT4YU i sporvejens egen farve.I dag er normalfarven på sporvognene i Beograd dog rød. Her svinger en Tatra KT4 ind til stoppestedet Savski Trg. I baggrunden ses Beograds tidligere hovedbanegård, og foran den, det kontroversielle Stefan Nemanja-monument.


Nok en Tatra KT4YU, her med reklame i en af byens mere fredelige vendesløjfer.En brugt Düwag Be 4/6 med anhænger, der  oprindeligt kommer fra Basel i Schweiz.


De 3-akslede påhængsvogne fra Basel er lidt specielle, men findes desværre heller ikke længere i driften.


Sporvognene er et populært transportmiddel, og med et net på 47 km er byen godt dækket ind.


Hverdagsliv i Beograd.

Bergen  Bergen mistede sin sidste sporvognslinje i 1965, men fra 2010 er et nyt sporvognsnet under opbygning under navnet "Bybanen". Sporvidden er 1435 mm, og linjenettet er på 28 km. Alle sporvogne er at typen Stadler Variotram, som denne der her ankommer til Lagunen.


Bybanen har mere karakter af en light rail, der kører i eget trace på det meste af linjenettet. Her ses en sporvogn ved Mårdalen.

Der er dog også egentligt gadespor, som her ved Nygård.
Bern  Sporvejene i Bern har sporvidden 1000 mm. En Siemens Combino XL (Be 6/8) gør her ophold ved Guisanplatz Expo.


Endnu en Siemens Combino, dog kun en Be 4/6, er her på vej over Kirchenfeldbrücke.


En Siemens Combino XL gør her ophold ved Zytglogge.En af de klassiske Be 4/8 bygget af Vevey og ABB i 1990 gør ophold ved Zytglogge.
Bratislava  


 
Bratislava har et metersporet sporvognsnet på over 40 km, og er en af de byer hvor Tatra-sporvognene for alvor har været anvendt. Her ses to Tatra T3SUCS-vogne ved Nationalteateret.
En lidt mere moderne sporvogn er denne Tatra K2S der ses ved Legionárska


 
En søstervogn på vej i modsatte retning ses her samme sted.Også i Bratislava kommer der nye sporvogne til. Her er det en Skoda 30T ForCity Plus der ses i nærheden af Novy Most.Braunschweig  I Braunschweig er der et sporvognsnet på næsten 40 km med den lidt specielle sporvidde 1100 mm. En Solaris Tramino S110b ses her ved Hauptbahnhof.

Stoppestedet ved Bahnhof er en meget fin overdækket plads, hvor en af byens Solaris-sporvogne her gør holdt.


Endnu en Solaris-vogn i midterrabatten på Kurt Schumacher Strasse på vej mod Hauptbahnhof. Brno  


 
Brno er Tjekkiets næststørste by, både når det kommer til byen og til sporvejene, der består af et 70 km langt normalsporet net. Der er tæt trafik med en stor variation af sporvogne. Her gør et par Tatra T3-vogne ophold ved Nové Sady.En Skoda 13T-vogn har netop passeret under jernbanebroen, og gør holdt ved Hlavní Nádraží.

 
Sporvogn forklædt som krokodille. En af de nyere EVO2-sporvogne ses her på vej mod Hlavní Nádraží. Disse vogne er samlet på sporvejens eget værksted i Médlanky.
 
Byen trafikeres også af Tatra KT8-sporvogne, som her, hvor KT8D5R.N2 nr. 1720 netop har forladt Nové Sady.


En anden talrig type er Vario LF-vognene. Her gør en Vario LF2R.E med en tilkoblet Vario LFR.E ophold ved Nové Sady.Bruxelles   I Bruxelles findes et af Europas største sporvejssystemer på over 130 km strækning med sporvidden 1435 mm. Her ses en Bombardier T3000-vogn ved Robiano.
Endnu en Bombardier T3000-vogn på egen trace på Avenue Rogier.
Bucharest  Sporvognene i Bucharest er normalsporede (1435 mm). Her ses en Electroputere V3A på linje 45 passerer forbi Garra de Nord.

To Tatra T4R-vogne på linje 25 på en af byens travle indfaldsveje.En Electroputere V3A  på vej ind mod byen på linje 7.To Tatra T4R-vogne mødes på Bulevardul Dinicu Golescu.
Budapest  


 
Budapest har et meget omfattende normalsporet sporvognsnet på 174 km, der befærdes af ca. 600 køretøjer. To Tatra T5C5K2-vogne ses her på linje 61 ved Czörsz Ulica.en ungarskbygget Ganz CSMG2-vogn ruller her afsted langs Donaus bred på linje 2 ved Március 15. tér.


 
En Ganz-Hunslet KCSV7 til venstre (1359) og en Ganz CSMG2 til højre (1466) mødes ved Kossuth Lajus tér.


Der kører også nyere sporvogne i Budapest. Her er det en CAF Urbino3, der gør holdt ved Batthyany ter H.


To Ganz CSMG2-vogne mødes i skumringen ved Deák Ferenc Tér med det ikoniske pariserhjul i Erzsébet Tér i baggrunden.


Bydgoszsz   Sporvognene i Bydgoszsz er metersporede. En Konstal 805 Na-vogn nærmer sig her endestationen på linje 3 ved Las Gdanski.3 to-vognssæt af type Konstal 805 Na holder klar ved vendesløjfen ved Las Gdanski.Daugavpils  


 
Sporvejene i Daugavpils er anlagt med sporvidden 1524 mm. Her har en russiskbygget UKVZ KTM-5 netop sat sine få passagerer af ved banegården.

En RVZ-6 fra RVR i Riga i vendesløjfen ved stationen.


 
Endnu en RVZ-6 på vej mod stationen.
En UKVZ KTM-5 gør ophold ved markedshallerne.


 
Endnu en UKVZ KTM-5 på enkeltsporsstrækning.En Tatra T3D med bivogn B3D købt brugt fra Schwerin gør ophold ved bycentrum.
Dresden  


 
Sporvejene i Dresden har den lidt specielle sporvidde 1450 mm. Byens sporvogne er alle udskiftet med moderne lavgulvsvogne i løbet af de sidste 10-15 år. Her er en NGT6DDER-vogn fra Deutsche Waggonbau ved Neustädter Markt.Ved Liststrasse krydser en rød DWA NGT6DDZR med en Bombardier Flexity Classic NGTD12DD.

 
Bombardier Flexity Classic NGTD8DD ved Krankenhaus St. Joseph-Stift.Til transporter til VW's fabrik centralt i Dresden, anvendes særlige godssporvogne, såkaldte CargoTrams, bygget hos Schalker Eisenhütte Maschinenfabrik GmbH. Her passeres stoppestedet ved Deutsches Hygiene-Museum.

 
Samme sted.
Tidligere anvendtes Tatra T4D. Her et trevognssæt med to konventionelle motorvogne T4D-MT og en motorvogn uden førerplads TB4D ved Plauen Nötnitzer Strasse. 
Samme togsæt ved Hauptbahnhof.


Dublin   Dublin er en af de byer hvor sporvejen blev nedlagt for mange år siden, men nye systemer siden er bygget op. I dag er der to linjer med sporvidden er 1435 mm.
Her ses en Citadis 301-vogn ved Spencer Dock.En Citadis 401-vogn ankommer her til Heuston.
Erfurt  Sporvognsnettet i Erfurt er metersporet og med sporene i eget tracé på store dele af nettet udenfor bykernen. I centrum køres sporvognene dog i gaderne, som her ved Fischmarkt, hvor en Düwag MGT6DE gør holdt.Der er ikke meget plads i de små gader, når to sporvogne mødes. Her er to Siemens Combino-vogne på vej ned igennem Marktstrasse mod Domplatz mens en Düwag MGT6DE er på vej i modsat retning.En anden Siemens Combino-vogn ses her ved Domplatz Süd.
Gotha  Sporvognsnettet i Gotha er metersporet og har en ret begrænset udbredelse i selve Gotha. Til gengæld indgår den 22 km lange Thüringer Waldbahn i nettet, samt en 2,6 km stiklinje fra Thüringer Waldbahn til Waltershausen Bahnhof, der gør nettet lidt specielt. Her er en Tatra KT4 kort før Bahnhof.

To Tatra KT4-vogne ses her ved Bahnhof.
To Tatra KT4-vogne mødes ved Huttenstrasse, der er byens eneste reelle forgreningspunkt for flere linjer.


En Düwag GT8N ses her kort før Huttenstrasse. Sporvejen i Gotha har tre af disse vogne, indkøbt brugt fra Rhein-Neckar i 2011.

Her er en af Düwag-vognene kommet ud på Thüringer Waldbahn, hvor den ses i landlige omgivelser kort før Leina.


Selskabet råder også over et par Schindler Be4/8, der er købt brugt i Basel. En af disse ses her ved Gleisdreieck Waltershausen, hvor der er forbindelse af en bibane til Waltershausen Bahnhof.
Sidebanen ender her ved den idylliske Waltershausen Bahnhof, hvor en Tatra KT4 afventer afgangstid retur til Waltershausen Gleisdreieck. To KT4-vogne er ombygget til dobbeltretningsvogne til brug i denne trafik.
Grudziądz   Sporvejene i Grudziądz er meter-sporede, og trafikeres dels af Konstal-vogne, dels af brugte tyske Düwag-vogne, som her hvor en Düwag GT8 fra Krefeld ses i forårssolen på Ul. Toruńska.
En anden GT8, købt brugt i Krefeld, gør her holdt ved Ul. Aleja 23 Stycznia.To Konstal 805Nb-vogne, overtaget brugte fra Warzawa, på vej gennem Ul. Toru
ńska.
Göteborg  


 
Göteborgs sporvogne har sporvidden 1435 mm. Her ses et Hägglund M29-tog ved Drottningtorget.


En enlig Hägglund M29 i vendesløjfen ved Marklandsgatan.


 
To Hägglund M29 ved Drottningtorget.
To sammenkoblede ASEA M21 ved Drottningtorget.


 
 Efter montering af lavgulvsmidterdel ændres litra M21 til M31. En ASEA M31 gør her holdt ved Drottningtorget.


Nok en ASEA M31 ved Drottningtorget. 
AnsaldoBreda Sirio M32 ved Brunnsparken.AnsaldoBreda Sirio M32 i nærheden af Centralstationen.
Hannover  Sporvejene i Hannover har sporvidden 1435 mm, og store dele af nettet er enten tunnelbane eller placeret over jord i egen trace. I midtbyen køres dog som traditionelle sporvogne, som her hvor to reklamemalede LHB TW6000-vogne ses ved Hauptbahnhof.


To andre TW6000-vogne i normalt farveskema ses her i modsat retning, også ved Hauptbahnhof.


Til Expo 2000-udstillingen i Hannover, blev der indkøbt helt nye sporvogne af typerne TW2000 og TW2500 fra LHB. Her ses en TW2000 nærmest sammenkoblet med to TW2500 ved Dragoner Strasse.
To af de mere klassiske TW6000 ses her i modsat retning samme sted.
Helsinki  


 
Helsinkis sporveje har sporvidden 1000 mm. Her ses en Valmet type NRV I ved Kauppatori. 


Valmet type Nr II på et kort stykke ved Rautatientori, hvor de to spor er lagt sammen på grund af gadens bredde.
 
 
En del ældre Valmet-vogne har fået tilføjet en midterdel med lav indstigning, og dermed typebetegnelsen MLNRV2. Vogn 108 gør her ophold ved Lasipalatsi.

Endnu en Valmet type MLNRV2 under juledekorationerne ved Aleksanterinkatu.


 
Helsinki har også fået nyere vogne af typen Bombardier Variotram. Vogn 226 ses her ved Pasila.

 
Også i Helsinki er man begyndt med totalreklamer på sporvognene, som denne MLNRV2, der reklamerer for Viking LineIstanbul  


 
Istanbul nedlagde sit sporvognssystem i 60'erne, men i 1990 genopstod veteran- sporvogne på den europæiske side, og fra 1992 er der igen ordinær sporvognsdrift på den europæiske side. Sporvidden er 1435 mm, og nettet trafikeres blandt andet af Bombardier Flexity Swift-vogne, som denne der her ses foran den blå moske.

Bombardier-vognene køres normalt altid i dobbelttraktion, som her ved Sultanahmet  med en minaret i baggrunden.


 
 
Man har også et antal nyere Alstom Citadis-sporvogne i drift, som denne der ses i nærheden af Sultanahmet.


En Bombardier Flexity Swift og en Alstom Citadis mødes ved Cemberlitas.En Bombardier Flexity Swift med totalreklame for det lokale modehus ved Cemberlitas.


Istanbuls havneområder er altid travle. Her passerer en sporvogn ved Sirkeci.
Karlsruhe  


 
Sporvognene i Karlsruhe har sporvidden 1435 mm, og anvendes også på jernbanenettet. En Düwag GT8-100C/2S ses her på Karlsruhe Hbf.


Samme vogn klar til afgang.

Košice  


 
Sporvidden i Košice er 1435 mm. En Tatra T3SUCS på linje 3 passerer i vendesløjfen ved banegården.


En Tatra KT8D5R.N2. forlader banegården.


 
Košice råder også over Tatra T6A5. En af disse passerer her i vendesløjfen ved banegården.


To Tatra T3SUCS gør ophold ved banegården. Bemærk trafikledertårnet til højre i billedet.Krakow   I Krakow er sporvejssystemet knap 90 km langt med sporvidden 1435 mm. Vognparken er relativt broget, med blandt andet denne SGP E1 med en C3-bivogn, der har en fortid i Wien. 
Denne Düewag/Protram N8C-NF er oprindeligt født som en smalsporet Düewag M8S, og har kørt i Essen. Den blev egentlig købt til reservedele, men er siden blevet moderniseret og sat i drift på normalsporsbogierBrugte vogne fra Wien er der en del af. Her ses en Lohner type E1 med tilhørende C3-bivogn ved Stary Kleparz
.


En anden ombygget vogn er denne Rotax/MPK EU8N, der oprindeligt var en Lohner type E6-vogn i Wien, men er blevet ombygget og moderniseret i Krakow med blandt andet tilføjelsen af en midterdel
.
Der findes dog også vogne der hverken er importerede eller ombyggede, som denne Bombardier NGT8, der her ses ved Filharmonia
.


Leipzig  Sporvognsnettet i Leipzig er med sine 522 stoppesteder Tysklands tredjestørste. Sporvidden er den noget usædvanlige 1458 mm. Her ses en NGT8-sporvogn bygget af Deutsche Waggonbau ved Hauptbahnhof.Her drejer en Bombardier NGT12 ind fra Kurt Schumacher Strasse til Hauptbahnhof, mens en NGT8 med bivogn er på vej i den modsatte retning.

Endnu en NGT8-vogn nærmer sig her Hauptbahnhof.
Linz  


 
I Linz har sporvognene den ret specielle sporvidde 900 mm. En Bombardier Flexity Outlook er her på vej igennem Bürgerstrasse på vej mod Landgutstrasse.
 
Og her er en søstervogn med totalreklame for det lokale forsikringsselskab på vej i den modsatte retning på linje 2 til SolarCity. Lissabon  Sporvejene i Lissabon har den ikke så udbredte sporvidde 900 mm, og er nok mest kendt for sine gamle sporvogne, der er en turistattraktion i sig selv. Her gør en af de gamle vogne holdt ved Praca do Comercio.En anden af de gamle vogne ankommer her til samme stoppested, blot i modsat retning. Vognene har stadig deres berettigelse i den daglige drift, da gaderne flere steder er for smalle til at længere vogne kan passere i kurver.Der findes dog større og modernere vogne på linje 15. Her anvender man 10 ledvogne bygget af CAF og Sorefame i midten af 90'erne.

Ikke helt en sporvogn, men alligevel. Gaderne i Lissabon er så stejle, at man et sted kan støde på denne kabelbane der drives af samme selskab som driver sporvogne og busser i byen.

L'viv   I L'viv i det vestlige Ukraine findes et 99 km langt metersporet sporvognsnet. Størsteparten af vognene er Tatra KT4SU-vogne, som denne der ses ved Ploshcha Rynok i den centrale del af byen.
Nettet betjener i vid udstrækning forstæderne, som her hvor en Tatra KT4SU ses ved Tsentr Dovzhenka.
.

Man er dog begyndt på en modernisering med nye sporvogne af mærket Electron. Her er det en T5L64, der ses ved Tserkva Ol'gy ta Elysavety.

Vogntypen findes også i en kortere tre-leddet variant med typebetegnelsen T3L44. En af disse ses her ved
Tsentr Dovzhenka.

Også enkelte af de gamle Tatra KT4SU-vogne er blevet moderniseret med blandt andet ny front. 
En af disse ses her ved Tsentr Dovzhenka.

At sporvognene er et populært transportmiddel burde fremgå tydeligt af billedet her, hvor en Tatra KT4SU ankommer til stoppestedet ved 
Tserkva Ol'gy ta Elysavety.

Magdeburg  I Magdeburg kører sporvognene på et normalsporet net på 64 km længde. Langt de fleste vogne er af typen NGT8D fra enten LHB eller Alstom. Her ses en af disse i Otto-von-Guericke-Strasse.
En anden vogn , her på linje 9, på Breiter Weg.To vogne mødes ved stoppestedet Goldschmiedebrücke.En vogn med totalreklame for Stadtsparkasse Magdeburg i Otto-von-Guericke-Strasse.Manchester  Sporvejene i Manchester er af nyere dato, med åbning af den første linje i 1992, men systemet rummer alligevel idag over 100 km normalsporet linjenet.
To Bombardier M5000-vogne ankommer her til Deansgate-Castlefield.Der anvendes udelukkende Bombardier M5000-vogne i Manchester. To vogne er her klar til at afgå fra Deansgate-Castlefield mod East Didsbury.

To vogne er her på vej ind på Deansgate-Castlefield på deres vej til Altrincham.München   I München har sporvejene sporvidden 1435 mm. Her ses en type R2-sporvogn, der er en Adtranz type GT6N ved Mutschellestrasse.

En af de nyere S1-vogne, der er af typen Stadler Variotram ses her samme sted i modsat retning.


Her ses en type T1,af fabrikatet Siemens Avenio på vej igennem Wörthstrasse.En Adtranz-sporvogn, i München benævnt type R3 snor sig her fra Metzgerstrasse ind på Milchstrasse.Napoli  


 
Napolis sporveje er normalsporede (1435 mm). En ældre Sofer-vogn kæmper sig gennem trafikken.


Byen har også fået nyere sporvogne af  typen AnsaldoBreda Sirio.
Norrköping  


 
Norrköpings sporvogneslinjer er normalsporede, og trafikeres hovedsageligt af moderne Bombardier Flexity Classic sporvogne, der lokalt har litra M06. Vogn 34 ses her i morgensolen foran byens jernbanestation. Sporvognene i Norrköping kører i eget trace på en stor del af linjenettet som her ved Ringdansen Centrum, hvor vogn 33 gør ophold.
 
Vogn 38 har her netop forladt stoppestedet Hageby Centrum.


 
Vogn 43 og vogn 32 mødes her ved Norrköping Resecentrum.
Oslo  


 
Oslo Sporveje har sporvidden 1435 mm. En Strømmen SL79-vogn passerer her gennem gaderne på vej mod Ullevål Hageby.

Endnu en Strømmen SL79 ved Salgshallen.


 
2 stk. Strømmen SL79.
En Düwag SL79 med totalreklame passerer Stortorvet.


 
Afløseren, Ansaldo SL95, samme sted.
Endnu en Ansaldo SL95 ved Rådhusplassen.

Plzeň  


 
I Plzeň er sporvejene anlagt med 1435 mm sporvidde. Her har 2 stk. Tatra T3 forladt stoppestedet ved Klatovska tr. / Americka.


En Tatra KT8D5-RN2P drejer ved Sady Petatricatnika / Presovska .


 
En nyere sporvogn type Skoda 03T samme sted.En ombygget Tatra T3R.PLF og en Tatra T3P ligeledes ved Sady Petatricatnika / Presovska.Porto  Porto har to normalsporede sporvejs- systemer, der fungerer fuldstændigt uafhængigt af hinanden. Som traditionel sporvej findes 3 linjer, der alle trafikeres af Brill-sporvogne bygget fra ca. 1920-40. Systemet tiltrækker naturligvis mange turister, men er et normal transportsystem. Her ses en af de gamle sporvogne ved Infante.
Det andet system er Metro do Porto med 6 linjer, der i de centrale dele af byen fungerer som et metrosystem under jord, og uden for centrum som et traditionelt sporvejssystem, delvist i egen trace. Her er en Bombardier Flexity Swift-sporvogn ved at forlade stationen i Trindade for at fortsætte under jorden.

To sammenkoblede Bombardier Eurotram-vogne passerer over Dom Luis I-broen.
Potsdam  Sporvejene i Potsdam har sporvidden 1435 mm, og strækker sig over knap 29 km. En stor del af trafikken varetages af moderne lavgulvssporvogne som denne Stadler Variotram, der gør ophold ved Platz der Einheit Nord.Der anvendes også et antal Siemens Combino-sporvogne, som denne der gør hold ved stoppestedet Brandenburger Strasse.

Foruden de moderne lavgulvssporvogne, er der stadig et antal ældre Tatra KT4DMC-vogne i drift. Her passerer to sammenkoblede vogne forbi Nauener Tor.
 
En Stadler Varotram gør ophold ved Platz der Einheit West.
Poznań  Poznań har et omfattende normalsporet sporvejssystem. Et par Konstal 105Na-vogne gør her ophold i den sidste aftensol ved Sw. Michala.

Moderus Beta MF02AC er resulatet af en modernisering af to Konstal 105Na-vogne med en tilføjet lavgulvs-midtersektion. Et eksemplar af typen ses her ligeledes ved Sw. Michala.
To sammenkoblede Konstal 105Na-vogne forlader her stoppestedet ved Sw. Michala.
Prag  


 
Også i Prag anvender man sporvidden 1435 mm. Her gør et par Tatra T3SUCS hold ved banegården Praha-Masarykovo.


2 stk. Tatra T6A5 gør holdt ved Modrany-Zastavka.


 
2 stk. Tatra T6A5 snor sig gennem gaderne ved Hotel Imperial.Tatra KT8D5 som Metrotogs-erstatning i forbindelse med oversvømmelser af tunnelbanerne.Riga   Letland


 
Sporvejene i Riga benytter sporvidden 1524 mm. Et par Tatra T3A gør her hold ved Centraltirgus.


En Tatra T3A med en noget iøjnefaldene reklame ved Stacijas Laukums.


 
En ligeledes reklamemalet Tatra T6B5 samme steds.En Tatra T6B5 ses her ved Radiorupnica et godt stykke fra centrum.


 
En ombygget Tatra T3, der nu tjener som vandvogn ses her kort før Centraltirgus.
Saarbrücken  


 
Sporvejen i Saarbrücken er anlagt med 1435 mm sporvidde, og sporvognene kører delvist på jernbanenettet, på både tysk og fransk side af grænsen. Sporvognene er af typen Bombardier Flexity Link, der kan køres på både 750 V jævnstrøm og 15 kV vekselstrøm. En vogn er her ved at ankomme til stoppestedet ved Hauptbahnhof.
En tilsvarende vogn ved stoppestedet ved Hauptbahnhof.
Salt Lake City  Sporvejene i Salt Lake City fungerer mere som et lightrail-system, men vognene kører dog i gaden i centrum af byen.
Systemet er også relativt nyt, med åbning af den første linje i 1999.
To Siemens S70-vogne ses her ved Gallivan Plaza.


To lidt ældre vogne af typen Siemens SD160 ses her samme sted.Et par af de oprindelige vogne af typen Siemens SD100 ankommer her til Salt Lake City Central station.Sarajevo  


 
Sporvognene i Sarajevo er normalsporede (1435 mm). Her ses en Tatra K2YU i vendesløjfen ved banegården.


Samme sporvogn, samme sted. 
Endnu en Tatra K2YU på vej gennem Mula Mustafe Baseškije ved katedrale.En del af de gamle K2YU-vogne er blevet gennemgribende moderniseret, og har blandt andet fået ny front. De får ved den lejlighed ny typebetegnelse Satra II. En af disse vogne ses her ved Baščaršija. 
Nogle af vognene får endda tilføjet en midterdel med lav indstigningshøjde, og får betegnelsen Satra III. En af disse ses også her ved Baščaršija.

Der er også importeret brugte sporvogne fra udlandet. Denne Duewag GT8 er oprindeligt fra Køln, men har kørt i Konya i Tyrkiet inden den kom til Sarajevo.


Sofia  


 
Sofia har to sporvejssystemer, ét med 1435 mm sporvidde, og ét med den noget specielle sporvidde 1009 mm, der dog trafikeres af køretøjer med 1000 mm sporvidde.. Her ses en normalsporet Düwag GT6 købt brugt fra Bonn.Endnu en brugt normalsporet Düwag, her type T4, købt brugt fra Bonn. Bemærk 3-skinnesporet i gaden.

 
En normalsporet Tatra T6B5.
En smalsporet Tramkar T6M-700 foran byens markedshaller.


 
En smalsporet Tatra T6A2 samme sted. 
En Schindler Be 4/6 S med en fortid i Basel ses her ved Pl. Makedonia.Inekon T8M-700IT er en videreudvikling af Tramkar T6M-700, og er kun bygget i 18 eksemplarer til sporvejen i Sofia. En af disse ses her ved Pl. Makedonia.
 
De nyeste sporvogne er Pesa Swing 122NaSF2-vogne som denne der ses ved Pl. Makedonia.St. Etienne  


 
Sporvejene i St. Etienne har sporvidden 1000 mm. To Alsthom-Vevey-vogne mødes ved banegården St. Etienne- Chateucreux.


Samme vogn som ovenfor forlader banegården.
Stockholm  


 
Sporvidden på sporvejene i Stockholm er 1435 mm. En Bombardier Flexity Swift A32 ses her ved Globen på Tvärbanan.


Endnu en A32 ved Linde.
Også Nockebybanen, der reelt mere er en forstadsbane end en sporvognslinje, trafikeres af A32-vognene. Her er en vogn på vej til Alvik ved at rulle ind på Alléparken stoppested. 
På Spårväg City anvendes Bombardier Swift Classic med litra A34. Her ses nr. 3 gøre ophold ved Kungsträdgården en lun forsommeraften.
 
I flot sommersol ses her nr. 5 på samme linje ved Djurgårdsskolan.
Strasbourg  


 
Strasbourgs sporvogne er normalsporede (1435 mm). Her er en Alstom Citadis 403 på broen nær Vieux Marché aux Vins.


En Bombardier Eurotram, ligeledes ved Vieux Marché aux Vins.


 
En Alstom Citadis med stoppestedet ved Homme de Fer i baggrunden.En fejemaskine med sporvognshjul ved Homme de Fer.En Bombardier Eurotram ved stoppestedet ved Vieux Marché aux Vins.
Szczecin  Sporvejene i Szczecin har sporvidden 1435 mm. To Konstal 105Na-vogne drejer her ved Plac Brama Portowa.


En del af de ældre Konstal-vogne er blevet moderniseret af Alstom. Her ses to Alstom/Konstal 105N2k-vogne ved Plac Brama Portowa.

Szczecin har købt en del brugte sporvogne fra Berlin, der er let genkendelige på den gule farve. Her er det en Tatra KT4Dt-vogn, der svinger ved Plac Hołdu Pruskiego.

To Konstal 105N-vogne ses her samme sted på vej mod Potulica, mens et par Tatra T6A2-vogne stammende fra Berlin er på vej i modsat retning.


Szeged  


 
I Szeged er sporvejene normalsporede (1435 mm). En Tatra KT4 købt brugt i Potsdam ses her på linje 1.

Ungarskbyggede FVV "Bengali"-vogne på linje 3 mødes på enkeltsporsstrækning. 
Samme krydsning som ovenfor.
Tatra KT4 købt brugt i Cottbus i centrum af byen.
Tallinn  Sporvejene i Tallinn har den lidt specielle sporvidde 1067 mm, og nettet består af 4 linjer. Her ses en Tatra KT4 forlade endestationen i Kopli.

To andre Tatra KT4 ved endestationen i Ülemiste. Vognen til venstre er købt brugt i Erfurt, og har stadig farvesætningen derfra, mens vognen til højre er købt brugt i Gera, men ommalet i Tallinn's egne farver.
Et antal KT4-vogne er ombygget til KT6, ved at der er tilføjet en lavgulvs-midterdel. Vognen, der her gør ophold ved Linnahall, er købt brugt i Erfurt, men ombygningen til KT6 er sket i Tallinn.
Endnu en brugt vogn fra Erfurt forlader sporvognsdepotet på Pärnu Mnt.Enkelte steder kører sporvognene fri for gadetrafikken, som her mellem Põhja puiestee og Balti jaam.Timişoara  


 
Sporvidden på sporvognene i Timişoara er 1435 mm. Her ses en Rathgeber købt brugt fra München ved Statia Sala Olimpia.


Endnu en Rathgeber købt brugt fra München samme sted..
Toronto  Sporvejssystemet i Toronto er normalsporet og består af et netværk på 83 km strækning. En ALRV-vogn kæmper sig her igennem trafikken på Queen Street.

En anden ALRV-vogn ses her på Spadina Avenue.Trafikken i Toronto køres idag udelukkende med moderne lavgulvssporvogne af typen Bombardier Flexity Outlook. En af disse ses her  på Queens Quay West.

En enlig CLRV-vogn ses her på Bathurst Street efter netop at have passeret Sir Isaac Brock Bridge.Trieste  


 
Sporvejene i Trieste har sporvidden 1000 mm, og betjenes af nogle ganske gamle vogne, bygget hos Officine Meccaniche Stanga i 1935.

Cykler kan også medtages på vognens bagagebærer.


 
Specielt for sporvejen i Trieste er et afsnit med meget kraftig stigning, hvor sporvognene bliver trukket op af et "tov-lokomotiv". Siden billedet blev taget er disse i øvrigt skiftet til en nyere model, der kan fjernstyres fra sporvognen.På vej op ad bakken er der en fantastisk udsigt over Trieste.


 
Førerskifte på en mindre krydsningsstation.

Trondheim  Gråkallbanen i Trondheim er verdens nordligst beliggende sporvognslinje. Sporvidden er 1000 mm, og banen er 8,8 km lang. Vogn 97 holder her klar til afgang mod lian på endestationen i St. Olavs Gate.Den enkeltsporede Gråkallbane trafikeres af sporvogne fra LHB af type GT6. To vogne krydser her på Breidablikk.


En vogn på vej til Lian gør her ophold på Munkvoll.
Ulm  


 
Sporvejen i Ulm har sporvidden 1000 mm, og betjenes med  Siemens Combino NGT6UL-vogne.


En sporvogn ved Hauptbahnhof.

Wien  


 
I Wien har sporvognene 1435 mm sporvidde. En SGP type E1 holder her i vendesløjfen ved Westbahnhof.

 
En SGP type E2 med C5-anhænger, gør ophold, ligeledes ved Westbahnhof.


 
To type E2 på Betriebsbahnhof Simmering mellem turene. vognen til venstre (4322) er bygget af Lohner, mens vognen til højre (4072) er bygget af SGP.

I den mere moderne ende af skalaen har man fået leveret lavgulvssporvogne fra Siemens. En af disse, betegnet Siemens ULF, ses her ved Westbahnhof.
 
Nok en Siemens ULF ses her ved Fickeystrasse.
Würzburg  


 
I Würzburg kører sporvognene på 1000 mm sporvidde. En Linke-Hofmann-Busch GT-E er her på vej rundt i vendesløjfen ved Hauptbahnhof.

En Linke-Hofmann-Busch GT-E i Kaiserstrasse.
Zagreb  


 
Zagrebs sporvogne kører på 1000 mm sporvidde. Her ses en Đuro Đakovic TMK101 med bivogn. Denne type var standardtypen i Zagreb i næsten 50 år.

Efterfølgeren, Đuro Đakovic TMK201 med 2 bivogne.


 
En Tatra T4YU med B4-anhænger fyldes op.Reklamemalet Tatra T4YU med B4-anhænger.


 
For at kunne udfase de gamle TMK 101-sporvogne, blev der indkøbt 35 brugte Düwag GT6 fra Mannheim, som en overgangsløsning indtil leverancerne af nye sporvogne kunne ske.
Končar TMK2100 var første skridt i en modernisering af sporvejene i Zagreb, men blev kun leveret i 16 eksemplarer.


Končar TMK2200 er til gengæld blevet leveret i 140 eksemplarer, og er standard-sporvognen i Zagreb idag. Her ses en af disse ankomme til stoppestedet Utrina.

Zürich  


 
I Zürich anvendes sporvidden 1000 mm. En Be 4/6 "Mirage" med tilkoblet førerløs søstervogn, en såkaldt "Blinde Kuh" ankommer til Milchbuck.
 
En Schindler Be 4/6 "Tram 2000" ved Milchbuck.En Schindler Be 5/6 "Cobra" samme sted.
Aarhus  


 
Letbanen i Aarhus er reelt en lightrail, mere end en sporvogn, der kun i meget begrænset omfang kører i blandet trafik. Her gør en Stadler Variobahn ophold ved Dokken på åbningsdagen. 
En anden Variobahn ankommer her til stoppestedet ved Nehrus Allé på vej til Skejby.

 
Til brug på den lange strækning til Grenå er der anskaffet Stadler Tango-vogne. En af disse ses her i landlige omgivelser ved Rosenholm mellem Mørke og Hornslet.

At der er tale om egentlig lokalbane understreges også af vejbommene af jernbane-model. Her passerer en Stadler Tango-vogn Hjelmagervej i Løgten.
 
Også den tidligere Odderbane er blevet en del af Aarhus Letbane. Her ankommer en Variobahn-vogn til Viby J.

Min fotografering er primært centreret omkring jernbaner, men når jeg alligevel støder på en sporvogn et eller andet sted, sker det gerne, at der også bliver taget et billede af den. Siden her  indeholder sporvognsbilleder fra en lang række byer i Europa. Da sporvejene er mere lokale end nationale, er billederne sorteret alfabetisk efter bynavn, og ikke efter land.Alle billeder er mærket med copyright-mærke. Eftertryk/kopiering er ikke tilladt, men hvis man ønsker at anvende et eller flere af mine billeder, er man meget velkommen til at sende mig en mail. Det gøres fra forsiden, hvor der findes et link i det grønne felt nederst på siden.Menuen til venstre giver mulighed for let at springe til de enkelte byer, eller at returnere til forsiden eller til foto-siden.
 

© 2023 www.christianbruun.dk