SporvogneAugsburg   I Augsburg i Sydtyskland er sporvidden på sporvognene 1000 mm. Her ses en Adtranz GT6M på linje 3 gøre holdt ved Hauptbahnhof.

I vendesløjfen ved Hauptbahnhof er en Siemens Combino NF8 på vej ud på linje 4.Basel  Basel har et ganske omfattende sporvognsnet med sporvidden 1000 mm. Foran banegården Basel SBB er en Schindler Be 4/4 med to bivogne  klar til afgang på linje 1.
En Schindler Be 4/6 S med en ekstra bivogn i nærheden af Basel SBB.En Siemens Combino Be 6/8 gør ophold på pladsen foran Basel SBB.
Beograd  Sporvejene i Beograd har sporvidden 1000 mm, og befares i stort omfang af Tatra-sporvogne. Her er det to sammenkoblede Tatra KT4YU, der kæmper sig gennem gaderne.
Endnu en Tatra KT4YU i sporvejens egen farve.Nok en Tatra KT4YU, her med reklame i en af byens mere fredelige vendesløjfer.En brugt Düwag Be 4/6 med anhænger, der  oprindeligt kommer fra Basel i Schweiz.


De 3-akslede påhængsvogne fra Basel er lidt specielle.
Bern  Sporvejene i Bern har sporvidden 1000 mm. En Siemens Combino XL (Be 6/8) gør her ophold ved Guisanplatz Expo.


Endnu en Siemens Combino, dog kun en Be 4/6, er her på vej over Kirchenfeldbrücke.


En Siemens Combino XL gør her ophold ved Zytglogge.En af de klassiske Be 4/8 bygget af Vevey og ABB i 1990 gør ophold ved Zytglogge.
Bruxelles   I Bruxelles findes et af Europas største sporvejssystemer på over 130 km strækning med sporvidden 1435 mm. Her ses en Bombardier T3000-vogn ved Robiano.
Endnu en Bombardier T3000-vogn på egen trace på Avenue Rogier.
Bucharest  Sporvognene i Bucharest er normalsporede (1435 mm). Her ses en Electroputere V3A på linje 45 passerer forbi Garra de Nord.

To Tatra T4R-vogne på linje 25 på en af byens travle indfaldsveje.En Electroputere V3A  på vej ind mod byen på linje 7.
Bydgoszsz   Sporvognene i Bydgoszsz er metersporede. En Konstal 805 Na-vogn nærmer sig her endestationen på linje 3 ved Las Gdanski.3 to-vognssæt af type Konstal 805 Na holder klar ved vendesløjfen ved Las Gdanski.Daugavpils  


 
Sporvejene i Daugavpils er anlagt med sporvidden 1524 mm. Her har en russiskbygget UKVZ KTM-5 netop sat sine få passagerer af ved banegården.

En RVZ-6 fra RVR i Riga i vendesløjfen ved stationen.


 
Endnu en RVZ-6 på vej mod stationen.
En UKVZ KTM-5 gør ophold ved markedshallerne.


 
Endnu en UKVZ KTM-5 på enkeltsporsstrækning.En Tatra T3D med bivogn B3D købt brugt fra Schwerin gør ophold ved bycentrum.
Dresden  


 
Sporvejene i Dresden har den lidt specielle sporvidde 1450 mm. Byens sporvogne alle udskiftet med moderne lavgulvsvogne i løbet af de sidste 10-15 år. Her er en NGT6DDER-vogn fra Deutsche Waggonbau ved Neustädter Markt.Ved Liststrasse krydser en rød DWA NGT6DDZR med en Bombardier Flexity Classic NGTD12DD.

 
Bombardier Flexity Classic NGTD8DD ved Krankenhaus St. Joseph-Stift.Til transporter til VW's fabrik centralt i Dresden, anvendes særlige godssporvogne, såkaldte CargoTrams, bygget hos Schalker Eisenhütte Maschinenfabrik GmbH. Her passeres stoppestedet ved Deutsches Hygiene-Museum.

 
Samme sted.
De gamle Tatra T4D anvendes kun sparsomt. Her et trevognssæt med to konventionelle motorvogne T4D-MT og en motorvogn uden førerplads TB4D ved Plauen Nötnitzer Strasse. 
Samme togsæt ved Hauptbahnhof.


Dublin   Dublin er en af de byer hvor sporvejen blev nedlagt for mange år siden, men nye systemer siden er bygget op. I dag er der to linjer med sporvidden er 1435 mm.
Her ses en Citadis 301-vogn ved Spencer Dock.En Citadis 401-vogn ankommer her til Heuston.
Grudziądz   Sporvejene i Grudziądz er meter-sporede, og trafikeres dels af Konstal-vogne, dels af brugte tyske Düwag-vogne, som her hvor en Düwag GT8 fra Krefeld ses i forårssolen på Ul. Toruńska.
En anden GT8, købt brugt i Krefeld, gør her holdt ved Ul. Aleja 23 Stycznia.To Konstal 805Nb-vogne, overtaget brugte fra Warzawa, på vej gennem Ul. Toru
ńska.
Göteborg  


 
Göteborgs sporvogne har sporvidden 1435 mm. Her ses et Hägglund M29-tog ved Drottningtorget.


En enlig Hägglund M29 i vendesløjfen ved Marklandsgatan.


 
To Hägglund M29 ved Drottningtorget.
To sammenkoblede ASEA M21 ved Drottningtorget.


 
 Efter montering af lavgulvsmidterdel ændres litra M21 til M31. En ASEA M31 gør her holdt ved Drottningtorget.


Nok en ASEA M31 ved Drottningtorget. 
AnsaldoBreda Sirio M32 ved Brunnsparken.AnsaldoBreda Sirio M32 i nærheden af Centralstationen.
Hannover  Sporvejene i Hannover har sporvidden 1435 mm, og store dele af nettet er enten tunnelbane eller placeret over jord i egen trace. I midtbyen køres dog som traditionelle sporvogne, som her hvor to reklamemalede LHB TW6000-vogne ses ved Hauptbahnhof.


To andre TW6000-vogne i normalt farveskema ses her i modsat retning, også ved Hauptbahnhof.


Til Expo 2000-udstillingen i Hannover, blev der indkøbt helt nye sporvogne af typerne TW2000 og TW2500 fra LHB. Her ses en TW2000 nærmest sammenkoblet med to TW2500 ved Dragoner Strasse.
To af de mere klassiske TW6000 ses her i modsat retning samme sted.
Helsinki  


 
Helsinkis sporveje har sporvidden 1000 mm. Her ses en Valmet type Nr I ved Kauppatori. 


Valmet type Nr II på et kort stykke ved Rautatientori, hvor de to spor er lagt sammen på grund af gadens bredde.
 
 
Valmet type MLNRV ved Pasila.
Valmet type MLNVR under juledekorationerne ved Aleksanterinkatu.


 
Bombardier Variotram ved Pasila.

Istanbul  


 
Istanbul nedlagde sit sporvognssystem i 60'erne, men i 1990 genopstod veteran- sporvogne på den europæiske side, og fra 1992 er der igen ordinær sporvognsdrift på den europæiske side. Sporvidden er 1435 mm, og der anvendes  Bombardier Flexity Swift-vogne, som her foran den blå moske.


Sporvognene køres normalt altid i dobbelttraktion, som her ved Sultanahmet  med en minaret i baggrunden. 
En modkørende sporvogn, også ved Sultanahmet.Istanbuls havneområder er altid travle. Her passerer en sporvogn ved Sirkeci.
Karlsruhe  


 
Sporvognene i Karlsruhe har sporvidden 1435 mm, og anvendes også på jernbanenettet. En Düwag GT8-100C/2S ses her på Karlsruhe Hbf.


Samme vogn klar til afgang.

Košice  


 
Sporvidden i Košice er 1435 mm. En Tatra T3SUCS på linje 3 passerer i vendesløjfen ved banegården.


En Tatra KT8D5R.N2. forlader banegården.


 
Košice råder også over Tatra T6A5. En af disse passerer her i vendesløjfen ved banegården.


To Tatra T3SUCS gør ophold ved banegården. Bemærk trafikledertårnet til højre i billedet.Lissabon  Sporvejene i Lissabon har den ikke så udbredte sporvidde 900 mm, og er nok mest kendt for sine gamle sporvogne, der er en turistattraktion i sig selv. Her gør en af de gamle vogne holdt ved Praca do Comercio.En anden af de gamle vogne ankommer her til samme stoppested, blot i modsat retning. Vognene har stadig deres berettigelse i den daglige drift, da gaderne flere steder er for smalle til at længere vogne kan passere i kurver.Der findes dog større og modernere vogne på linje 15. Her anvender man 10 ledvogne bygget af CAF og Sorefame i midten af 90'erne.

Ikke helt en sporvogn, men alligevel. Gaderne i Lissabon er så stejle, at man et sted kan støde på denne kabelbane der drives af samme selskab som driver sporvogne og busser i byen.

München   I München har sporvejene sporvidden 1435 mm. Her ses en type R2-sporvogn, der er en Adtranz type GT6N ved Mutschellestrasse.

En af de nyere S1-vogne, der er af typen Stadler Variotram ses her samme sted i modsat retning.Napoli  


 
Napolis sporveje er normalsporede (1435 mm). En ældre Sofer-vogn kæmper sig gennem trafikken.


Byen har også fået nyere sporvogne af  typen AnsaldoBreda Sirio.
Oslo  


 
Oslo Sporveje har sporvidden 1435 mm. En Strømmen SL79-vogn passerer her gennem gaderne på vej mod Ullevål Hageby.

Endnu en Strømmen SL79 ved Salgshallen.


 
2 stk. Strømmen SL79.
En Düwag SL79 med totalreklame passerer Stortorvet.


 
Afløseren, Ansaldo SL95, samme sted.
Endnu en Ansaldo SL95 ved Rådhusplassen.

Plzeň  


 
I Plzeň er sporvejene anlagt med 1435 mm sporvidde. Her har 2 stk. Tatra T3 forladt stoppestedet ved Klatovska tr. / Americka.


En Tatra KT8D5-RN2P drejer ved Sady Petatricatnika / Presovska .


 
En nyere sporvogn type Skoda 03T samme sted.En ombygget Tatra T3R.PLF og en Tatra T3P ligeledes ved Sady Petatricatnika / Presovska.Porto  Porto har to normalsporede sporvejs- systemer, der fungerer fuldstændigt uafhængigt af hinanden. Som traditionel sporvej findes 3 linjer, der alle trafikeres af Brill-sporvogne bygget fra ca. 1920-40. Systemet tiltrækker naturligvis mange turister, men er et normal transportsystem. Her ses en af de gamle sporvogne ved Infante.
Det andet system er Metro do Porto med 6 linjer, der i de centrale dele af byen fungerer som et metrosystem under jord, og uden for centrum som et traditionelt sporvejssystem, delvist i egen trace. Her er en Bombardier Flexity Swift-sporvogn ved at forlade stationen i Trindade for at fortsætte under jorden.

To sammenkoblede Bombardier Eurotram-vogne passerer over Dom Luis I-broen.
Poznań  Poznań har et omfattende normalsporet sporvejssystem. Et par Konstal 105Na-vogne gør her ophold i den sidste aftensol ved Sw. Michala.

Moderus Beta MF02AC er resulatet af en modernisering af to Konstal 105Na-vogne med en tilføjet lavgulvs-midtersektion. Et eksemplar af typen ses her ligeledes ved Sw. Michala.
To sammenkoblede Konstal 105Na-vogne forlader her stoppestedet ved Sw. Michala.
Prag  


 
Også i Prag anvender man sporvidden 1435 mm. Her gør et par Tatra T3SUCS hold ved banegården Praha-Masarykovo.


2 stk. Tatra T6A5 gør holdt ved Modrany-Zastavka.


 
2 stk. Tatra T6A5 snor sig gennem gaderne ved Hotel Imperial.Tatra KT8D5 som Metrotogs-erstatning i forbindelse med oversvømmelser af tunnelbanerne.Riga   Letland


 
Sporvejene i Riga benytter sporvidden 1524 mm. Et par Tatra T3A gør her hold ved Centraltirgus.


En Tatra T3A med en noget iøjnefaldene reklame ved Stacijas Laukums.


 
En ligeledes reklamemalet Tatra T6B5 samme steds.En Tatra T6B5 ses her ved Radiorupnica et godt stykke fra centrum.


 
En ombygget Tatra T3, der nu tjener som vandvogn ses her kort før Centraltirgus.
Saarbrücken  


 
Sporvejen i Saarbrücken er anlagt med 1435 mm sporvidde, og sporvognene kører delvist på jernbanenettet, på både tysk og fransk side af grænsen. Sporvognene er af typen Bombardier Flexity Link, der kan køres på både 750 V jævnstrøm og 15 kV vekselstrøm. En vogn er her ved at ankomme til stoppestedet ved Hauptbahnhof.
En tilsvarende vogn ved stoppestedet ved Hauptbahnhof.
Sarajevo  


 
Sporvognene i Sarajevo er normalsporede (1435 mm). Her ses en Tatra K2YU i vendesløjfen ved banegården.


Samme sporvogn, samme sted.

Sofia  


 
Sofia har to sporvejssystemer, ét med 1435 mm sporvidde, og ét med den mere specielle sporvidde 1009 mm. Her ses en normalsporet Düwag GT6 købt brugt fra Bonn.
Endnu en brugt normalsporet Düwag, her type T4, købt brugt fra Bonn. Bemærk 3-skinnesporet i gaden.

 
En normalsporet Tatra T6B5.
En smalsporet Tramkar T6M-700 foran byens markedshaller.


 
En smalsporet Tatra T6A2 samme sted.

St. Etienne  


 
Sporvejene i St. Etienne har sporvidden 1000 mm. To Alsthom-Vevey-vogne mødes ved banegården St. Etienne- Chateucreux.

Samme vogn som ovenfor forlader banegården.
Stockholm  


 
Sporvidden på sporvejene i Stockholm er 1435 mm. En Bombardier Flexity Swift A32 ses her ved Globen på Tvärbanan.


Endnu en A32 ved Linde. 
På Spårväg City anvendes Bombardier Swift Classic med litra A34. Her ses nr. 3 gøre ophold ved Kungsträdgården en lun forsommeraften.
 
I flot sommersol ses her nr. 5 på samme linje ved Djurgårdsskolan.
Strasbourg  


 
Strasbourgs sporvogne er normalsporede (1435 mm). Her er en Alstom Citadis 403 på broen nær Vieux Marché aux Vins.


En Bombardier Eurotram, ligeledes ved Vieux Marché aux Vins.


 
En Alstom Citadis med stoppestedet ved Homme de Fer i baggrunden.En fejemaskine med sporvognshjul ved Homme de Fer.En Bombardier Eurotram ved stoppestedet ved Vieux Marché aux Vins.
Szczecin  Sporvejene i Szczecin har sporvidden 1435 mm. To Konstal 105Na-vogne drejer her ved Plac Brama Portowa.


En del af de ældre Konstal-vogne er blevet moderniseret af Alstom. Her ses to Alstom/Konstal 105N2k-vogne ved Plac Brama Portowa.

Szczecin har købt en del brugte sporvogne fra Berlin, der er let genkendelige på den gule farve. Her er det en Tatra KT4Dt-vogn, der svinger ved Plac Hołdu Pruskiego.
To Konstal 105N-vogne ses her samme sted på vej mod Potulica, mens et par Tatra T6A2-vogne stammende fra Berlin er på vej i modsat retning.


Szeged  


 
I Szeged er sporvejene normalsporede (1435 mm). En Tatra KT4 købt brugt i Potsdam ses her på linje 1.

Ungarskbyggede FVV "Bengali"-vogne på linje 3 mødes på enkeltsporsstrækning. 
Samme krydsning som ovenfor.
Tatra KT4 købt brugt i Cottbus i centrum af byen.
Tallinn  Sporvejene i Tallinn har den lidt specielle sporvidde 1067 mm, og nettet består af 4 linjer. Her ses en Tatra KT4 forlade endestationen i Kopli.

To andre Tatra KT4 ved endestationen i Ülemiste. Vognen til venstre er købt brugt i Erfurt, og har stadig farvesætningen derfra, mens vognen til højre er købt brugt i Gera, men ommalet i Tallinn's egne farver.
Et antal KT4-vogne er ombygget til KT6, ved at der er tilføjet en lavgulvs-midterdel. Vognen, der her gør ophold ved Linnahall, er købt brugt i Erfurt, men ombygningen til KT6 er sket i Tallinn.
Endnu en brugt vogn fra Erfurt forlader sporvognsdepotet på Pärnu Mnt.Enkelte steder kører sporvognene fri for gadetrafikken, som her mellem Põhja puiestee og Balti jaam.Timişoara  


 
Sporvidden på sporvognene i Timişoara er 1435 mm. Her ses en Rathgeber købt brugt fra München ved Statia Sala Olimpia.


Endnu en Rathgeber købt brugt fra München samme sted..
Trieste  


 
Sporvejene i Trieste har sporvidden 1000 mm, og betjenes af nogle ganske gamle vogne, bygget hos Officine Meccaniche Stanga i 1935.

Cykler kan også medtages på vognens bagagebærer.


 
Specielt for sporvejen i Trieste er et afsnit med meget kraftig stigning, hvor sporvognene bliver trukket op af et "tov-lokomotiv". Siden billedet blev taget er disse i øvrigt skiftet til en nyere model, der kan fjernstyres fra sporvognen.På vej op ad bakken er der en fantastisk udsigt over Trieste.


 
Førerskifte på en mindre krydsningsstation.

Ulm  


 
Sporvejen i Ulm har sporvidden 1000 mm, og betjenes med  Siemens Combino NGT6UL-vogne.


En sporvogn ved Hauptbahnhof.

Wien  


 
I Wien har sporvognene 1435 mm sporvidde. En SGP E1 holder her i vendesløjfen ved Westbahnhof.

 
SGP E2 med C5-anhænger, ligeledes ved Westbahnhof.Siemens ULF ved Westbahnhof.

Würzburg  


 
I Würzburg kører sporvognene på 1000 mm sporvidde. En Linke-Hofmann-Busch GT-E er her på vej rundt i vendesløjfen ved Hauptbahnhof.

En Linke-Hofmann-Busch GT-E i Kaiserstrasse.
Zagreb  


 
Zagrebs sporvogne kører på 1000 mm sporvidde. Her ses en Đuro Đakovic TMK101 med bivogn.


Efterfølgeren, Đuro Đakovic TMK201 med 2 bivogne.


 
En Tatra T4YU med B4-anhænger fyldes op.Reklamemalet Tatra T4YU med B4-anhænger.


 
Düwag GT6 købt brugt fra Mannheim.
En Končar TMK2100.

Zürich  


 
I Zürich anvendes sporvidden 1000 mm. En Be 4/6 "Mirage" med tilkoblet førerløs søstervogn, en såkaldt "Blinde Kuh" ankommer til Milchbuck.
 
En Schindler Be 4/6 "Tram 2000" ved Milchbuck.En Schindler Be 5/6 "Cobra" samme sted.Min fotografering er primært centreret omkring jernbaner, men når jeg alligevel støder på en sporvogn et eller andet sted, sker det gerne, at der også bliver taget et billede af den. Siden her  indeholder sporvognsbilleder fra en lang række byer i Europa. Da sporvejene er mere lokale end nationale, er billederne sorteret alfabetisk efter bynavn, og ikke efter land.Alle billeder er mærket med copyright-mærke. Eftertryk/kopiering er ikke tilladt, men hvis man ønsker at anvende et eller flere af mine billeder, er man meget velkommen til at sende mig en mail. Det gøres fra forsiden, hvor der findes et link i det grønne felt nederst på siden.Menuen til venstre giver mulighed for let at springe til de enkelte byer, eller at returnere til forsiden eller til foto-siden.
 

© 2015 www.christianbruun.dk